A baktériumflóra és a prosztatarák összefüggései

A gastrointestinalis baktériumflóra androgéntermelése elősegítheti a prosztatarák hormonrezisztenciájának kialakulását. A prosztatarákos betegek androgénmegvonási terápiájának (ADT) célja a testicularis eredetű androgén szintjének csökkentése, hogy ezzel a daganat egyik fő hormonális stimulusát kiiktassák. Bár ez az eljárás kezdetben sikeres, de sok beteg esetében kialakul a kasztrációrezisztens prosztatarák (CRPC) és a daganatos progresszió. Az androgénrezisztencia kialakulásáért az AR-amplifikáció és/vagy az AR fokozott kifejeződése állhat. Egy új preklinikai és klinikai vizsgálat felveti annak lehetőségét, hogy a CRPC kialakulásáért nem genetikai jellegű mechanizmusok is felelőssé tehetők. Kísérleti egérmodellben kialakították a humán CRPC modelljét sebészi kasztrálással és azt vizsgálták, hogy ezt befolyásolja-e az intestinalis baktériumflóra, amihez kombinált antibiotikus kezelést alkalmaztak. Meglepve tapasztalták, hogy a baktériumflóra kiirtása a kísérletes prosztatarák progressziójának és növekedésének csökkenésével járt, míg ha a baktériumflórát rekonstruálták, kialakult a CRPC, a kísérletes daganatok növekedése felgyorsult. Amikor specifikus baktériumtörzsekbeli eltéréseket kerestek, akkor azt találták, hogy ez a Ruminococcus gnavus és a B. acidifacienseket érintette. Megvizsgálva a keringő androgének szintjét, észlelték, hogy azok az antibiotikum-kezelés hatására lecsökkentek. Elvégezték a baktériumflóra metabolomikai elemzését is és azt találták, hogy a Clostridium scindens, az R. gnavus és a B. acidifaciensek képesek androgénmetabolitokból androgénderivátumokat (tesztoszteron és DHEA) készíteni.

Természetesen minden kutatási eredménynek akkor van igazi értéke, ha az klinikai körülmények között is igazolódik. Ezért megvizsgálták hormonszenzitív és kasztrációrezisztens prosztatarákos betegek intestinalis baktériumflóráját és igazolódott, hogy ezek eltérő összetételűek. A CRPC-betegekben 33 baktériumtörzs volt felülreprezentálva, ezek között az R. gnavus és a B. acidifciensis, míg a hormonszenzitív prosztatarákos betegekben 10 másik baktériumtörzset találtak. Igazolni lehetett azt is, hogy a Rumonicoccus törzs képes az adrogénszteroidok képzésére. A vizsgálat összefoglalva arra derített fényt, hogy az emberi baktériumflóra és annak androgéntermelése elősegítheti a kasztrációrezisztens prosztatarák kialakulását és progresszióját.

Forrás: Pernigoni N, et al. Commensal bacteria promote endoctine resistance in prostate cancer through androgen biosynthesis. Science 2021;374:216-24.


Kapcsolódó cikkek