A szorafenibrezisztencia mechanizmusa májrákban: elméleti alap és terápiás aspektusok

Weiwei Tang (1), Ziyi Chen (2), Wenling Zhang (3), Ye Cheng (1), Betty Zhang (4), Fan Wu (1), Qian Wang (1), Shouju Wang (5), Dawei Rong (2), F. P. Reiter (6, 7), E. N. De Toni (6, 7), Xuehao Wang (2)
(1) Department of General Surgery, Nanjing First Hospital, Nanjing Medical University, Nanjing, China
(2) Hepatobiliary/Liver Transplantation Center, The First Affiliated Hospital of Nanjing Medical University, Key Laboratory of Living Donor Transplantation, Chinese Academy of Medical Sciences, Nanjing, China
(3) Department of Gastroenterology, The First Affiliated Hospital of Nanjing Medical University, Nanjing, China
(4) Michael G. DeGroote School of Medicine, McMaster University, Hamilton, ON, Canada
(5) Department of Radiology, The First Affiliated Hospital of Nanjing Medical University, Nanjing, China
(6) Department of Medicine II, University Hospital, LMU, Munich, Germany
(7) Liver Center Munich, University Hospital, LMU, Munich, Germany

A szorafenib egy multikináz-inhibitor, amely képes facilitálni az apoptózist, gyengíteni az angiogenezist és gátolni a daganatsejt-proliferációt. Jelenleg a szorafenib egy hatékony első vonalbeli kezelés késői stádiumú hepatocellularis carcinomában (HCC). Sajnos egyre gyakoribb a szorafenibbel szemben kifejlődő gyógyszer-rezisztencia. Ennek a tanulmánynak az a célja, hogy meghatározza a rezisztencia kialakulásához hozzájáruló tényezőket és a rezisztencia mérséklését. A legutóbbi vizsgálatok kimutatták, hogy az epigenetika, a transzportfolyamatok, a programozott sejthalál, valamint a tumor mikrokörnyezete szerepet játszik májrákban a szorafenibrezisztencia kifejlődésében és az azt követő HCC-progresszióban. Ez a tanulmány összefoglalja a közelmúltban a szorafenibrezisztencia elveivel kapcsolatos felfedezéseket, és olyan megközelítéseket vázol fel, amelyek javíthatják a májrákos betegek kezelésének eredményeit.

A cikk teljes terjedelmében a Klinikai Onkológia folyóirat 2022/4. lapszámában olvasható.


Kapcsolódó cikkek