A célzott biopszia csökkenti a klinikailag nem releváns daganat (Gleason 3+3) detektálását prosztatarák esetében

A prosztatarák kimutatásának standardja a szérum-PSA-vizsgálat, amennyiben ez emelkedett, akkor pedig a következő lépés a transrectalis ultrahangvezérelt szektáns sorozatbiopszia. Ennek segítségével a prosztatarák-specifikus mortalitás csökkenthető. Ugyanakkor felmerül a túldiagnosztizálás, a túlkezelés lehetősége, és a beavatkozásnak jelentős mellékhatás-kockázata is van. Ezen problémák kezelésére végezték el a Göteborg-2 klinikai vizsgálatot, amelyben az MR-vezérelt célzott biopszia lehetséges szerepét elemezték. A vizsgálatban több mint 38 000 férfinak ajánlották fel a PSA-tesztelést. Ezen populációt, akik elvégeztették a tesztet, két csoportra osztották: csaknem 6000 olyanra, akik a standard ellátási módot választották és csaknem 12 000 olyanra, akik a kísérleti csoportot alkották. Akiknek a PSA-szintje emelkedett volt (>3 ng/ml), prosztata-MR-vizsgálatban részesültek, majd a kontrollcsoportban mindenkinél a standard prosztatabiopszia történt, míg a kísérleti csoportban csak azoknál történt meg a célzott biopszia, akiknek a PI-RAD score-juk 3–5 volt.

A vizsgálat elsődleges végpontja a klinikailag nem jelentős daganat detektálása, míg a másodlagos végpont a klinikailag jelentős rák (Gleason ≥4+3) diagnosztizálása volt. A beavatkozások számát a célzott megközelítés a kísérleti csoportban 2,5%-ra csökkentette a kontrollcsoport 5,8%-ához képest. Ugyanakkor a pozitív MRI-arány a két csoportban nagyon hasonló volt (2,4/2,2%). A kísérleti csoportban a klinikailag nem jelentős daganat (Gleason 3+3) aránya szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoportban (0,6% versus 1,2%). Másrészről, a klinikailag jelentős rákok aránya a két csoportban nem tért el szignifikánsan, bár numerikusan a kontrollcsoportban volt magasabb. A húgyúti infekciók aránya (30 napon belül) a kontrollcsoportban szignifikánsan magasabbnak bizonyult a kísérleti csoporthoz képest. A Göteborg-2 vizsgálat eredményei szerint a prosztatarák célzott biopsziájának MR-vizsgálattal történő elvégzésével csökkenthető az elvégzendő biopsziák száma, csökkenti a klinikailag irreleváns daganatok feltalálását és csökkenti a mellékhatásokat is.

Forrás: Hugosson J, et al. Prostate cancer screening with PSA and MRI followed by targeted biopsy only. N Engl J Med. 2022;387:2126-37. https://doi.org/10.1056/NEJMoa2209454


Kapcsolódó cikkek