A Covid-19-vakcina és a daganatos beteg

Az American Society of Clinical Oncology és az Infectious Diseases Society of America közös webinart rendezett „A Covid-19-vakcina és a daganatos betegek” címmel, amelyen megtárgyalta a Covid-19-védőoltások fontosságát, és meghallgatta a szakértők véleményét a védőoltások daganatos betegekben való alkalmazásáról. A webinar idején (2020. december) még csak egy Covid-19-ellenes vakcinát, a Pfizer/BioNTech gyártmányút engedélyezték, de a szakértők speciálisan a messenger RNS-vakcinákat és általánosságban az oltóanyagokat tárgyalták. Az onkológus szakemberek és a fertőző betegségek szakértői egyetértettek abban, hogy a Pfizer és legújabban a Moderna által gyártott vakcinák az átlagnépesség számára egyaránt biztonságosnak és hatásosnak bizonyultak, és nem merült fel egyetlen olyan vélemény sem, hogy a legtöbb daganatos betegben ne lennének biztonságosak. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy mivel az immunszuppresszív és citotoxikus kezelésben részesülő betegeket a vakcinák vizsgálataiból kizárták, nincs daganatos betegek tekintetében sem a Pfizer-, sem a Moderna-vakcinákról biztonságossági és hatásossági adatunk.

Kaphatnak rákbetegek Covid-19 elleni védőoltást?

Jelenleg a kezelés alatt álló betegeknek fel lehet ajánlani a Covid-19-ellenes vakcinálást – hacsak nem a vakcina bármelyik komponense ellen kontraindikáció áll fenn. A jelenleg érvényben lévő amerikai vakcinációs CDC-javaslatok nem említik a daganatos betegeket, de kiemelik az immunhiányos egyéneket. Megállapítják, hogy „immunhiányos egyének mindazonáltal kaphatnak Covid-19 védőoltást, ha nem áll fenn a védőoltás ellenjavallata.” Ugyanakkor tárgyalni kell a vakcina immunhiányos egyéneknél nem ismert biztonságossági profiljáról és hatásosságáról, valamint a várható csökkent immunválaszról és arról, hogy továbbra is követniük kell az előírásokat ezen betegek Covid-19-cel szembeni védelme érdekében.”

A szakértői bizottság azt is megjegyezte, hogy – bár egyes immunhiányos betegeknél gyengébb válasz fog a vakcinára kialakulni, de – mégis előnyösen fogja befolyásolni rákbetegeknél a Covid-19-fertőzést vagy a fertőzés súlyosságának kockázatát, mint azt a legfrissebb adatok is alátámasztják. További információk a CDC website-ján találhatók.

Kaphatnak Covid-19 elleni védőoltást az aktív rákellenes kezelés alatt álló betegek?

Jelenleg a kezelés alatt álló betegeknek is fel lehet ajánlani a Covid-19-ellenes védőoltást, ha a vakcina bármelyik komponense ellen nem áll fenn kontraindikáció. Az onkológusnak gyakorlattal kell rendelkeznie a kemoterápiát, sugárterápiát, immunkezelést vagy őssejtkezelést kapott daganatos beteg egyéb típusú védőoltásaival kapcsolatban. A vakcina a terápiás ciklusok között, őssejt-transzplantációs betegeknél megfelelő várakozási idő után alkalmazandó, a kockázatok csökkentésére immunglobulinkezelés adható – a vakcinálás hatásosságának megtartásával.

Adható Covid-19 védőoltás a daganatot túlélt betegeknek?

A daganatot túlélt betegeknek felajánlható a Covid-19 elleni védőoltás – hacsak nem áll fenn a vakcina bármely komponensével szemben kontraindikáció.

Vannak olyanok, akiknek nem javasolt védőoltást adni?
Az olyan egyéneknél, akiknél a vakcinák egyes specifikus alkotóelemeivel szemben kontraindikáció áll fenn, nem ajánlott az adott vakcina adása. A kontraindikációk részletesen fel vannak sorolva a „CDC vaccination clinical consideration” oldalon.

Milyen egyéb megfontolásokat kell figyelembe venni daganatos betegek vakcinálásánál?

Mivel egyelőre nem ismerjük, hogy a daganatos, immunhiányos betegeknél a védőoltás hatására milyen mértékű immunitás alakul ki, a beoltott betegeket továbbra is folyamatosan védeni kell a Covid-19 esetleges expozíciójával szemben. A szakértői bizottság ismételten hangsúlyozza azt az üzenetet, hogy bár a daganatos betegeknek és gondozóiknak adott védőoltással csökkentettük a Covid-19-fertőzés kockázatát, de továbbra is tartsák magukat ahhoz a gyakorlathoz, hogy a védőoltás ellenére viseljenek maszkot, tartsanak „szociális” távolságot, gondoskodjanak a kezek rendszeres fertőtlenítéséről.

Az ASCO/IDSA webinar itt meghallgatható

 


Kapcsolódó cikkek