Az FDA által befogadott új kezelések

Férfi emlőrák: A US Food and Drug Administration (FDA) kiterjesztette a palbociclib (Ibrance) törzskönyvi indikációját a hormonreceptor (HR)-pozitív humán epidermalis növekedési faktor receptor 2 (HER2) -negatív előrehaladott vagy metasztatikus emlőrák endokrin kezelésével kombinálva férfi betegekben.

Primer tüdőrák kombinációs kezelése: A US Food and Drug Administration (FDA) jóváhagyta az atezolizumabot (Tecentriq®) karboplatinnal és etopoziddal kombinálva a kiterjedt stádiumú kissejtes tüdőrák kezelésére felnőttekben. A döntést a multicentrikus, kettős vak, randomizált, placebokontrollos, III. fázisú IMpower133 vizsgálat eredményei alapján hozták meg, amelybe 403 beteget vontak be randomizált 1 : 1 arányban. Az atezolizumabot karboplatinnal és etopoziddal (n = 201) kombinálva hasonlították össze a placebocsoport (n = 202) karboplatin- és etopozidkezelésével.

Lonsurf-kezelés gyomorrákban: A US Food and Drug Administration (FDA) jóváhagyta a trifluridin/tipiracil (Lonsurf) orális készítményt olyan metasztatikus gyomor- vagy gyomor- és nyelőcső-adenocarcinomában szenvedő felnőtt betegek kezelésére, akik korábban legalább két, fluoropirimidint, platinát, taxánt vagy irinotekánt tartalmazó kemoterápiás vonalat kaptak, és adott esetben a humán epidermalis növekedési faktor receptor 2 (HER2) -negatív célzott terápiát.

Ritka vérbetegségek kezelése (aTTP): A US Food and Drug Administration (FDA) jóváhagyta a kaplacizumab-yhdp (Cablivi) injekciót, mint az első olyan kezelést, amelyet kifejezetten a szerzett trombotikus thrombocytopenicus purpurában (aTTP) szenvedő felnőttek kezelésére indikáltak kombinációban a plazmacserével és az immunszuppresszív kezeléssel.

Kemoterápia-mentes kombináció a CLL és az SLL kezelésében: A US Food and Drug Administration (FDA) az ibrutinibet (Imbruvica) az obinutuzumabbal (Gazyva) kombinálva jóváhagyta a krónikus lymphocytás leukaemia (CLL) vagy kis lymphocytás lymphoma kezelésére terápianaiv betegek számára. Ez az első, kemoterápia-mentes terápia ezen betegek számára.

Májrák második vonalú kezelése: A US Food and Drug Administration (FDA) jóváhagyta a kabozantinibet a hepatocellularis carcinoma (HCC) kezelésére olyan betegeknél, akik korábban szorafenibet kaptak. A döntést a randomizált, kettős vak, placebokontrollos, III. fázisú, CELESTIAL vizsgálat eredményei alapján hozták meg. A betegek 19 országban több mint 100 vizsgálóhelyről kerültek bevonásra. A betegeket 2 : 1 arányban randomizálták, az egyik csoport naponta 60 mg kabozantinibot, míg a másik placebót kapott.


Kapcsolódó cikkek