Az UV1 kettős gyorsított eljárásra (dual fast track) történő kijelölése előrehaladott melanomában

Az univerzális rák elleni vakcina, az UV1 megkapta az FDA-tól a fast track (gyorsított eljárásban engedélyezendő) besorolást az inoperábilis vagy áttétes melanoma kezelésére – akár pembrolizumabbal, akár ipilimumabbal kombinálva. UV1 pembrolizumab és ipilimumab ellenőrzőpont-gátlókkal kombinálva történő alkalmazásának vizsgálata, nem reszekálható vagy metasztatikus melanoma első vonalbeli kezelésére az INITIUM nevű II. fázisú vizsgálatban (ClinicalTrials.gov azonosító: NCT04382664) jelenleg is zajlik.

A fast track besorolást két különálló, fázis I vizsgálat eredményei támasztották alá, amelyekben az UV1 pembrolizumabbal (anti-PD-1) vagy ipilimumabbal (anti-CTLA-4) kombinációban történő alkalmazását vizsgálták. Eredményeik szerint az előrehaladott melanoma elsővonalbeli kezelésében az UV1 pembrolizumabbal kombinálva biztonságosnak bizonyult, ígéretes korai hatékonysági adatokkal; 57%-os objektív válaszarányt értek el, és a betegek 30%-a ért el teljes választ. A 24 hónapos követés során a betegek 80%-a életben volt.

Ezen túlmenően a Frontiers in Immunology című szaklapban Brunsvig és munkatársai által közzétett adatok azt mutatták, hogy az UV1 és az ipilimumab kombinációja biztonságos, és az előrehaladott melanomában a hosszan tartó hatékonyság jeleit mutatta, a kombinációval kezelt betegeknél 33%-os teljes válaszadási arányt és 50%-os volt az ötéves teljes túlélési arány.


Kapcsolódó cikkek