Csontáttétek gerincsebészeti ellátása

Bánk András, Éltes Péter Endre, Biczó Ádám, Lazáry Áron
Országos Gerincgyógyászati Központ, Budai Egészségközpont, Budapest

Bevezetés: A gerincmetasztázisok kezelése nehéz feladat. A korszerű kezelési lehetőségek mellett a tumoros betegek várható életkora jelentősen megnőtt, ezáltal megszaporodott a gerincmetasztázissal rendelkező betegek száma is. A várható életkor növekedésével a megfelelő életminőség megőrzése fontos feladattá vált, így a palliatív gerincsebészeti beavatkozások szüksége, száma megnövekedett.

Célkitűzés: Jelen közlemény célja a gerincmetasztázisok sebészeti kezelési alapelveinek, lehetőségeinek az áttekintése, összefoglalása.

Metodika: A cikk elkészüléséhez a PubMed adatbázist használtuk.

Következtetés: A kemo- és radioterápia robbanásszerű fejlődésének ellenére sok betegnek továbbra is a gerincsebészeti beavatkozás az egyetlen esélye az életminőségének javítására. Modern gerincsebészeti eljárások segítségével lehetőségünk van a korábban fájdalmak, neurológiai tünetek miatt nem járóképes betegeket újra járóképessé tenni, fájdalmaikat csökkenteni. A járóképesség megőrzésével a gerincmetasztázisokkal rendelkező betegek várható élettartama nőtt és életminősége javult.

A cikk teljes terjedelmében a Klinikai Onkológia folyóirat 2023/4. lapszámában olvasható.


Kapcsolódó cikkek