Előszó a Klinikai Onkológia 2020. augusztusi lapszámához

Bodoky György, Kopper László főszerkesztők

Az előszó általában arra szolgál, hogy bevezesse az olvasót a folyóirat témáihoz vagy szélesebb aspektusból tekintsen rá az újság tartalmára. Ez esetben viszont a világunkban zajló folyamatok felülírják ezt az általános szabályt. A világméretű vírusfertőzéshez kapcsolódó problémahalmaz, a Föld számos pontján bekövetkező természeti katasztrófák mind az ökoszisztémában, mind az emberiségben súlyos pusztításokat végeznek.

Az említett vírus (SARS-CoV-2) bámulatos gyorsasággal Földünk lényegében minden lakott területén kimutathatóvá vált és a gazdasági fejlettségtől függetlenül – sőt néha inverz módon azzal arányosan súlyosabb – mértékben fertőzi a lakosságot. A vírusfertőzés elleni célzott terápia hiányában a tünetek enyhítése, illetve a prevenció lett a célpont és erre különböző megoldások születtek. A prevenciós stratégia igen széles skálán mozog a szigorú karanténtól az alapos kézmosásig. A „szociális izoláció” elérésére tett lépések visszavetették a gazdaság gyakorlatilag minden területét, mélyítették a szociális árkokat és ma még fel sem mérhető mértékű negatív hatással voltak az emberek mentális és pszichés egészségére.

Mára a vírusfertőzés újabb hulláma kopogtat az ajtón, amit a szakemberek előre jeleztek is, és az első hullám tapasztalatait felhasználva kellene a legoptimálisabb stratégiát alkalmazni a fertőzés és annak következményeinek minimalizálása érdekében. A Covid-pandémia óriási károkat okozott világszerte már eddig is, de a járványnak vannak pozitív hozadékai. Olyan régi és új online megoldások terjedtek el, illetve születtek soha nem látott gyors tempóban, amelyek megoldást jelentettek a virtuális szociális érintkezésben, az egészségügyben, az oktatásban, az üzleti életben. Pillanatok alatt felértékelődött a telemedicina, a távkonzultáció, az e-recept, az egészségügyi elektronikus szolgáltatási tér, amelyek használata exponenciálisan nőtt hetek alatt. Kiderült, hogy pár órás megbeszélések hatékonyan működnek online is, sőt világkongresszusokat is lehet tartani virtuálisan. A családok és kis közösségek jó esetben összezártak, a máskor évi 300 napot utazással töltő topmenedzserek láthatták a gyermeküket először felállni, a kiskertek és teraszok megteltek virágokkal és a szomszédok megismerték egymást. Az egészségügyben dolgozók lettek a „hősök” világszerte, soha nem látott szolidaritás és társadalmi összefogás indult a segítésükre a társadalmak minden szintjéről – egyének, közösségek, kisvállalkozások, multinacionális cégek igyekeztek támogatni a „hősöket” a saját eszközeikkel és lehetőségeikkel.

Ez a hirtelen a világra zuhant szürreális helyzet most mindenki számára nyilvánvalóvá tette az egészségügy és az orvostudomány jelentőségét és azt, hogy a tudományos eredmények naprakész világszintű megosztása és ismerete milyen fontossággal bír az egyes egyének és az egész emberiség számára. A Klinikai Onkológia folyóirat a saját eszközeivel ezt a gyors információcserét kívánja szolgálni azért, hogy a magyar daganatos betegek mindenkor a lehető leghatékonyabb terápiában részesülve, a lehető legtovább és a lehető legjobb életminőségben élhessenek – a pandémia előtt, alatt és után is.


Kapcsolódó cikkek