Előszó a Klinikai Onkológia 2022/4. lapszámához

Bodoky György, Kopper László főszerkesztők

Nemrég fejeződött be a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság XII. Kongresszusa, melynek sikerétől hangos a hazai onkológia. A kongresszusnak otthont adó Várkert Bazár zsúfolásig megtelt a szakma képviselőivel, a regisztrált résztvevők száma 1000 felett volt. A rendezvény hivatalos megnyitója a »Pro Oncologia« díj átadásával kezdődött, amelyet idén a társaság vezetősége dr. Szánthó András nőgyógyász-onkológusnak ítélt oda, a magyar klinikai onkológiáért és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaságért végzett kiemelkedő munkásságáért. Az ünnepélyes pillanatok a Tiszteletbeli tag avatásával folytatódtak.

Lengyelország egyik legbefolyásosabb onkológus professzorát, a világszerte számos tudományos társaságban is fontos tisztséget betöltő Jacek Jassem professzort köszönthettük az MKOT immáron tizedik tiszteletbeli tagjaként. Nagy érdeklődésre számot tartó „My vision of oncology” nyitóelőadásában Jassem professzor az onkológia fejlődési irányait ismertette.

Örömmel üdvözölhettük a hallgatóság soraiban Sebastian Kecieket, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét is, aki megtisztelte jelenlétével rendezvényünket. Az MKOT nemzetközi elismertségét jelzi, hogy nem Jacek Jassem volt az egyetlen külföldi szaktekintély az előadók sorában. Előadást tartott az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) megválasztott elnöke, Andres Cervantes is, aki az emésztőszervi daganatok korszerű kezeléséről, míg az Olaszországból érkezett Valentina Guarneri a mellrák mai terápiás lehetőségeiről adott áttekintést. Az előadók kivétel nélkül felhívták a figyelmet a Covid-járvány rákbetegek ellátásra gyakorolt hatásaira, az elmaradt szűrővizsgálatok és kezelések következményeire. Telt házas érdeklődés kísérte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) vezető szakembereinek részvételével zajló fórumon Bidló Judit előadását. A NEAK ártámogatási főigazgató-helyettese kitért a hazai ellátottsági adatok Covid-időszakban történt drasztikus csökkenése mellett az onkológiai kiadások robbanásszerű növekedésére is, melynek hátterében egyértelműen a célzott terápiák térnyerése áll.

A kongresszushoz hagyományosan csatlakozó háziorvosi továbbképzésen és a betegtalálkozón túl az onkológiai nővérek/szakdolgozók szekciójában is számos kiváló előadás hangzott el, ahogy a kiállító cégek szimpóziumain is sok, szakmai érdeklődésre számot tartó referátumot hallgathattak meg a résztvevők. A klinikai onkológus szakképzésben részt vevő, de szakvizsgával még nem rendelkező rezidensek, szakorvosjelöltek számára meghirdetett előadói verseny színvonalas előadásai is bizonyították a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság meghatározó szerepét az onkológiai társadalomban. „Tudatosan a betegekért, a környezetünkért” – hangzott a kongresszus mottója. Társadalmi szerepvállalásunkon túl a környezeti fenntarthatóság előmozdítására is gondoltunk, igyekeztünk a lehető legkisebbre csökkenteni a rendezvény által okozott környezetterhelést, minimalizálni a keletkezett „ökológiai lábnyomot”. Köszönet illeti mindazokat, akik aktív résztvevőkként hozzájárultak a XII. Kongresszus sikeréhez. Akik részt vehettek ezen a rendezvényen, bizonyosan sok új ismeretanyaggal gazdagodtak, melyek minden kétséget kizáróan az elkövetkezendőkben irányt mutatóak lesznek.

Visszatérve a dolgos hétköznapokhoz, örömmel indítjuk útjára a Klinikai Onkológia 36. lapszámát. Ezúton kívánunk minden olvasónak kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!


Kapcsolódó cikkek