Előszó a Klinikai Onkológia 2023/3. lapszámához

Bodoky György, Kopper László főszerkesztők

Immár hagyományosan idén is Chicagóban került sor az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság kongresszusára, több tízezer onkológus és az onkológia területén dolgozó szakember részvételével.

A többnapos találkozó kiemelt témái a betegellátás optimalizálása, az ellátáshoz való hozzáférés javítása és az innovatív terápiák fejlesztése voltak. Az ASCO leköszönő elnöke, dr. Eric P. Winer által megfogalmazott „Partnerség a betegekkel” üzenet többféleképpen is megnyilvánult a találkozó során. Számos előadás szólt a klinikai vizsgálatokba bevont betegek életminőségének fontosságáról. Más előadások kiemelték azokat az eredményes törekvéseket, amelyek a betegek túlkezelésének elkerülésére irányultak, megkímélve a betegeket a további kezelés okozta toxicitásoktól. A klinikai vizsgálatokban történő megfelelő betegbeválasztás is visszatérő téma volt a találkozó során. Ismert, hogy a betegek, klinikai vizsgálathoz történő kiválasztását optimalizáló technológiák és megközelítések, mint például a kifinomultabb biomarker-értékelés, nagyobb kezelési hatékonyságot garantálnak.

A szervezők évről évre igyekeznek olyan programot összeállítani, amely magában foglalja a legfrissebb kutatási eredményeket, kijelöli a legújabb kutatási irányvonalakat, rávilágít a legaktuálisabb kérdésekre és a többség számára naprakész információt kínál a klinikai onkológia területén. Ez alól a 2023-as találkozó sem volt kivétel. Áttörő eredmények születtek az emlő-, a vastagbél-, a petefészek- és a tüdőrák témakörében. A III. fázisú INDIGO vizsgálat eredményei új lehetőséget kínálnak az IDH-mutáns glioma 20 éve fennálló kezelési paradigmájának megváltoztatására, és az első új célzott terápiát hozhatják a diffúz alacsony fokú glioma kezelésére.

Az ismertetett értékes tanulmányok közül mindenképp említést érdemelnek azok a rák elleni vakcinákról elhangzott eredmények is, amelyek forradalmasíthatják a rákkezelést. Az mRNA-4157 vakcinával végzett klinikai vizsgálatok során a III/IV. stádiumú melanomás betegek túlélési és kiújulási aránya jelentős javulást mutatott, amikor az egyébként standard immunterápiás kezelést az egyén tumorgenetikájához igazodó mRNS-oltással egészítették ki.

Az élet minden más területéhez hasonlóan a „big data” és a mesterséges intelligencia (AI) új korszakot nyitott az onkológiában. Idén külön szekciót kapott és több előadás foglalkozott az AI alkalmazhatóságával. A mesterséges intelligencia integrálása a jövőben várhatóan elősegíti az onkológiai ellátás és kutatás pontosabb és betegközpontúbb megközelítését.

Az ASCO éves kongresszusán tudományos absztraktok ezreit hozzák nyilvánosságra, ami hihetetlen mennyiségű ismeretanyag. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság egyik célkitűzése, hogy ezeket a tudományos eredményeket minél szélesebb spektrumban mutassa be. E célt szolgálja az évente megrendezésre kerülő Update rendezvénysorozat. Hagyományainkhoz híven a kutatási területenként felkért szakértő kollégák előadásainak rövid összefoglalóját lapszámunk Gyógyszeres kezelés rovatában olvashatják, abban a reményben, hogy ezek az új kezelési lehetőségek hamarosan a magyar betegek számára is elérhetővé válnak.


Kapcsolódó cikkek