FDA-jóváhagyás tripla negatív emlőrák neoadjuváns és adjuváns kezelésére

2021. július 26-án az FDA jóváhagyta a pembrolizumabot (Keytruda) a magas kockázatú, korai stádiumú tripla negatív emlőrák kezelésére kemoterápiával kombinálva, mint neoadjuváns kezelést, majd az ezt követő adjuváns kezelést. A KEYNOTE-522 vizsgálat volt az alapja a neoadjuváns és adjuváns jóváhagyásnak, valamint a megerősítő vizsgálatnak a gyorsított jóváhagyás érdekében. A pembrolizumab hatékonyságát neoadjuváns kemoterápiával kombinálva, majd műtéttel és folyamatos adjuváns kezeléssel, pembrolizumabbal, egyetlen hatóanyagként vizsgálták egy randomizált, többközpontú, kettős vak, placebokontrollos vizsgálatban, amit 1174, újonnan diagnosztizált betegen végeztek, korábban kezeletlen, magas kockázatú, korai stádiumú tripla negatív emlőrák (daganat mérete >1 cm, de ≤2 cm átmérőjű csomópont-érintettséggel, vagy daganat mérete >2 cm átmérőjű, függetlenül a csomópont érintettségétől) esetén. A betegeket a tumor PD-L1 expressziójától függetlenül vonták be.

A betegeket véletlenszerűen 2:1 arányban osztották be, hogy pembrolizumabot kapjanak kemoterápiával vagy placebót kemoterápiával kombinálva. A fő hatékonysági eredmények a kóros teljes válaszarány és az eseménymentes túlélés voltak. A teljes válaszarány 63% volt azoknál a betegeknél, akik pembrolizumabot kaptak kemoterápiával kombinálva, míg 56% azoknál a betegeknél, akik csak kemoterápiát kaptak. Az eseménymentes túlélést tapasztalt betegek száma 123 (16%), illetve 93 (24%) volt (HR = 0,63, 95%-os CI =0,48–0,82, P = 0,00031).

A pembrolizumab és kemoterápia kombinációjával végzett vizsgálatokban a betegek ≥20%-ánál jelentett leggyakoribb mellékhatások a fáradtság/aszténia, hányinger, székrekedés, hasmenés, étvágycsökkenés, kiütés, hányás, köhögés, nehézlégzés, láz, alopecia, perifériás neuropathia, nyálkahártya-gyulladás, szájgyulladás, fejfájás, súlycsökkenés, hasi fájdalom, arthralgia, myalgia és álmatlanság.

A pembrolizumab ajánlott adagja tripla negatív emlőrák esetén 200 mg háromhetente vagy 400 mg hathetente  intravénás infúzióban, 30 perc alatt. A pembrolizumabot kemoterápiával kombinálva adják be neoadjuváns kezelésre 24 hétig, majd monoterápiaként adjuváns kezelésre legfeljebb 27 hétig.


Kapcsolódó cikkek