Hogyan kezeljék az onkológusok a rákbetegeket?

A daganatellenes gyógyszeres kezeléseket áttekintő cikkekben bemutató új tudományos folyóiratot mutatott be a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság február 27-i budapesti sajtótájékoztatóján. A Klinikai Onkológia szakfolyóirat nemcsak az onkológusokhoz, hanem a rákbetegeket kezelő társszakmákhoz is eljut, hogy útmutatóul szolgáljon az egyes betegségtípusok legkorszerűbb kezelési módszereiről, s ezzel is hozzájáruljon ahhoz, hogy a magyar betegek kezelésében intézménytől függetlenül egységes irányelvek érvényesüljenek.

Klinikai Onkológia 2014/1. szám– Az ellenséggel úgy lehet a legkönnyebben elbánni, ha megismerjük a stratégiáját és a stratégián alapuló taktikáját. Ez a helyzet a daganatokkal is: egyre többet tudunk meg arról, hogy ez a közellenség milyen trükkökkel próbál élni, s hogyan lehet ezeket megelőzni, diagnosztizálni, gyógyítani. Sok eredmény mellett ugyanakkor sok kudarccal is szembe kell még néznünk. Fontos, hogy az orvostudomány információáradatában legyenek olyan stabil pontok, amelyekre a betegeket kezelő szakorvosok támaszkodhatnak akkor, amikor terápiás javaslatot kell megfogalmazniuk – indokolta prof. dr. Kopper László, a Semmelweis Egyetem I. Számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet professzora, a most debütált Klinikai Onkológia folyóirat egyik főszerkesztője az új tudományos folyóirat létjogosultságát.

– A Klinikai Onkológia a rákbetegeket kezelő szakorvosok számára a legfrissebb tudományos eredményeket foglalja össze áttekintő közlemények formájában. A lapban egyrészt megjelenik a hazai szakemberek lehető legteljesebb onkológiai tudásbázisa, másrészt az orvostársaság kiterjedt nemzetközi kapcsolatai révén minden lapszámban lesz nemzetközi szinten elismert szakemberek által a magyar folyóirat számára írott cikk is – folytatta prof. dr. Bodoky György, a lap másik főszerkesztője, az MKOT tiszteletbeli elnöke a folyóirat bemutatását. A fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centrumát vezető főorvos hozzátette: az évente négyszer megjelenő folyóirat által adott szakmai iránymutatással hozzá szeretnének járulni ahhoz is, hogy Magyarország bármelyik fővárosi vagy vidéki intézményében is kap egy daganatos beteg gyógyszeres kezelést, a szakmai színvonalban ne legyenek különbségek.

Az orvostársaság megújult www.klinikaionkologia.hu szakmai portálján nemcsak a Klinikai Onkológia folyóirat cikkeinek összefoglalói találhatók meg, hanem a folyóirat teljes terjedelmében olvasható a szakemberek számára.


Kapcsolódó cikkek