Immunellenőrzőpont-gátlók gastrooesophagealis rákokban

Smyth EC (1), Gambardella V (2,3), Cervantes A (2,3), Fleitas T (2,3)
(1) Cambridge University Hospitals National Health Service Foundation Trust, Department of Oncology, Cambridge, UK
(2) Department of Medical Oncology, Hospital Clínico Universitario de Valencia, INCLIVA Biomedical Research Institute, University of
Valencia, Valencia, Spain;
(3) CIBERONC, Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

A gastrooesophagealis adenocarcinoma (GEA) és laphámsejtes nyelőcsőrák (ESCC) évente a világban egymilliónál több halálozást okoz. Mostanáig az áttétes GEA-ban vagy az áttétes ESCC-ben szenvedő betegek mindössze egy évnél rövidebb túlélésre számíthattak. A programozott sejthalál elleni fehérje-1 (anti-PD-1) monoterápia előzetesen kezelt GEA-ban vagy ESCC-ben csak mérsékelt hatású volt. Viszont 2020-ban négy döntő fontosságú vizsgálat alapján megállapítható, hogy az anti-PD-1-kezelés az előrehaladott GEA-ban, illetve ESCC-ben szenvedő betegek első választású kezelése standardjának, illetve az adjuváns kezelés standardjának tekintendő.

Az alábbi tanulmányban tárgyalni fogjuk a CheckMate 649, az ATTRACTION-4, a KEYNOTE-590 és a CheckMate 577 vizsgálatok eredményeit. Vélhetően a régebbi vizsgálatok és az új vizsgálatok eredményei hozzájárulnak a GEA és az ESCC ellenőrzőpont-gátló immunkezelésének kialakításához. Felsoroljuk az anti-PD-1-kezeléshez szükséges biomarkereket és kiértékeljük a jövőbeli kombinációs terápiákat. A CheckMate 649-ben oxaliplatin-fluoropirimidin kemoterápiát plusz nivolumabot kaptak a kombinált pozitív (combined proportion score – CPS) ≥5 GEA tumoros betegek, ami a teljes túlélés klinikailag jelentős és szignifikáns meghosszabbodásával járt.

Az ATTRACTION-4 vizsgálatban viszont nem tudtak ilyen mértékű teljes túlélési javulást kimutatni a progressziómentes túlélés jelentős javulása ellenére sem. A cikkben próbáljuk feltárni ennek okait is. A KEYNOTE-590-es vizsgálatban alapvetően javult a túlélés, amennyiben pembrolizumabot adtak a ciszplatin-fluoropirimidin kemoterápiához ESCC-ben szenvedő olyan betegeknek, akiknél a tumor ≥10 kombinált pozitív értékű volt. Ez az előny a válogatás nélküli ESCC-esetekben lényegesen alacsonyabb volt. Végül, a CheckMate 577 vizsgálatban igazolódott, hogy a trimodális kezelés után adjuváns nivolumab hozzáadásával javul a betegségmentes túlélés magas kockázatú, operált GEA-ban és ESCC-ben. Az immunellenőrzőpont-gátlás bekerült a GEA és az ESCC kezelésébe, és egyre inkább az első vonalú és a legkorábbi választású kezelésekbe kerül, miáltal a betegek jelentős része részesülhet az előnyökből. A biomarkerek standardizálása kritikus jelentőséggel bír azon betegek kiválasztásában, akiknél a legtöbb előnyre lehet számítani. Az immunevazív (kikerülő) daganatos betegeknél ígéretes új kombinációk vannak fejlesztés alatt – bár még további kiterjedt vizsgálatok szükségesek.

A cikk teljes terjedelmében a Klinikai Onkológia folyóirat 2021/3. lapszámában olvasható.


Kapcsolódó cikkek