Rolf A. Stahel, az ESMO elnöke köszönti a Klinikai Onkológia folyóirat olvasóit

Rolf A. Stahel, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) elnökének a Klinikai Onkológia olvasóihoz és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) tagságához írt levele és meghívása.

Rolf A. StahelMindenekelőtt üdvözölni szeretném a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság új hivatalos folyóiratát, a Klinikai Onkológiát. Az ESMO mindig támogatta azt, hogy a legújabb eredmények minél gyorsabban álljanak az onkológus szakemberek rendelkezésére, és már ezért is kívánok sok sikert a Klinikai Onkológia című folyóiratnak.

Szeretném megragadni ezt az alkalmat arra, hogy meghívjam az MKOT tagjait az idei ESMO-ra, mely ebben az esztendőben Madridban kerül megrendezésre szeptember 26–30. között. Különösen azért tekintek várakozással a kongresszus elé, mert az folytatja a 2012-es bécsi összejövetel erőteljes irányvonalát, túlszárnyalva számos európai onkológuskonferencia adatát: 16 394 delegátussal, 140 tudományos és oktatási szekcióval és a beküldött absztraktok 30%-os emelkedésével (1238 – közte 31 „late breaking”). Az ESMO 2012 felállította azt a standardot, amellyel egy kongresszusnak rendelkeznie kell: mélységbe hatoló, átfogó, percre kész. Az ESMO 2014-es kongresszusa ezeket a standardokat új szintre fogja emelni.

Az ESMO, mint az európai klinikai onkológusok vezető hálózata, nagyon komolyan veszi a felelősségét abban, hogy minden egyes kollégát tájékoztasson, oktasson és támogasson ezen a gyorsan változó területen. Az ESMO 2014 témája, a „Precision Medicine in Cancer Care” olyan elképzelés, amely gyorsan vált át a távoli jövőről a mindennapokra. Érdeklődéssel várjuk a legújabb kutatások és klinikai vizsgálatok eredményeit, beleértve a célzott terápiát és az immunterápiát, a különböző specialisták közös szimpóziumait és olyan kemény vitákat, amelyek a személyre szabott kezelések klinikai kihívásairól szólnak szerte Európában.

Az ESMO elkötelezett és segítőkész abban, hogy a klinikai onkológusok a legjobb és legújabb információk és oktatási anyagok birtokába jussanak. Ezt szolgálják az ESMO honlapján található „Clinical Practice Guidelines” és az oktatással foglalkozó „OncologyPRO”, valamint az Annals Oncology tudományos folyóirat. Ezek a források a klinikai onkológusok rendelkezésére állnak nem csak Európában, hanem az egész világon.

A kongresszus fő célja a kapcsolatok elősegítése, amelyet az ESMO 2014 világos és hatékony szervezéssel biztosít a résztvevők számára, sok lehetőséget kínálva a személyes találkozásoknak, az új eredmények megbeszélésének, a szakértőkkel való eszmecseréknek és összefoglaló előadásoknak – magán a kongresszuson és online.

A betegek várják az orvostudomány ígéreteit. Nekünk, onkológusoknak, még sokat kell tennünk a daganatos betegek kezelésének javításáért. A magam részéről a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság minden tagját szeretettel várom Madridba abban a reményben, hogy segíteni tudjuk Önöket az egyre gyorsabban változó ismeretanyag elsajátításában.

Rolf A. Stahel,
Zürich, Svájc
az ESMO elnöke


Kapcsolódó cikkek