Új Molekuláris Tumor Board Portal Európában

A daganatok korszerű kezelésének egyre inkább (még hazánkban is) része a kisebb-nagyobb lefedettségű genomszekvenálás. Ugyanakkor a keletkezett genetikai adatok kiértékelése is egyre nagyobb kihívást jelent. Talán nem véletlen az, hogy hasonló vagy ugyanazon genetikai hiba jelenléte egy adott típusú daganatban a különböző ellátóegységek multidiszciplináris bizottságaiban igen eltérő klinikai ajánlásokhoz vezethetnek. Ennek a kihívásnak eredményeként Európa vezető daganatellátó centrumai (Cambridge, Heidelberg, Milánó, Párizs, Stockholm, Amszterdam, Barcelona) egy nagy európai kutatási grant keretében létrehozták és működtették és működtetik a Molecular Tumor Board Portal-t (www.mtbp.org). A különböző centrumokban vizsgálatra kerülő betegek klinikai patológiai és genetikai adatait egységesen ide töltik fel, a kidolgozott kiértékelési program segítségével egyfajta egységes molekuláris leletet és ajánlást készítenek és azokat heti gyakorisággal rendezett virtuális oncoteamüléseken beszélik meg.

A munkacsoport 500 eset elemzése alapján kidolgozta a klinikai interpretációhoz szükséges egységes leletformátumot. A genetikai eltérések értékelése az ESMO ESCAT ajánlásainak tükrében történik. A kutatás lezártával a munkacsoport nyílt hozzáférésűvé tette az MTBP genomikai interpretációs modulját. Hazánkban egyre terjedőben van a nagy lefedettségű (>1 MB) genomszekvenálás a daganatok korszerűbb precíziós kezelésének megvalósításához, azonban a kiértékelő programok egyrészt az adott vizsgálati módszerre specifikusak, azok minősége változó és főleg nem ingyenes. Ebből a szempontból az MTBP-konzorcium munkája különleges és igen nagy hatással lehet az Európában működő onkológiai ellátócentrumok oncoteamjeinek egységesebb működése szempontjából.

Forrás: Tamborero D, et al. Support systems to guide clinical decision-making in precision oncology: the Cancer Core Europe Molecular Tumor Board Portal. Nature Med 2020;26:1990.


Kapcsolódó cikkek