A bélmikrobiom kulcsszerepet játszik az immunitásban – probiotikus élelmiszerek szerepe

A bélmikrobiom diszbiózisának széles körű következményei vannak az emberi egészségre, beleértve a rákos megbetegedések kimenetelét is. Az étrend a bélmikrobiom szerkezetének és teljesítményének kulcsfontosságú meghatározója, a fermentált probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek pozitív immunológiai, emésztési és metabolikus testi hatásokat mutatnak. Az ígéretes kutatások azt jelzik, hogy a probiotikus élelmiszerek fogyasztása fokozhatja a rák immunterápiás válaszát, azonban ennek bizonyításához további vizsgálatokra van szükség.

A bélmikrobiom a gazdaszervezet immunitását és egészségét alakító kulcsfontosságú tényező. A diszbiózis (azaz a bélmikrobiom taxonómiai összetételének és metabolikus működésének káros változásai) széles körű következményekkel jár az emberi egészségre nézve. A bélmikrobiom egyensúlyhiánya károsíthatja a nyálkahártya gátját, immunrendszeri diszfunkcióhoz vezethet és megzavarhatja a metabolizmust, ami együttesen hozzájárulhat a különböző betegségek, köztük a rák patofiziológiájához. A betegeknél a diszbiózis kezelésével ezért lehetőség van a betegségterhek enyhítésére és az általános egészségi állapot javítására.

Az étrend a bélmikrobiom szerkezetének és metabolikus teljesítményének kulcsfontosságú meghatározója. A probiotikus élelmiszerek fontos összetevői a probiotikus mikroorganizmusok, amelyek fogyasztása javítja a gazdaszervezet egészségét, valamint a prebiotikumok, amelyek a bélmikrobiom által szelektíven metabolizált, a gazdaszervezet által nem emészthető élelmiszer-összetevők, és amelyek mögött feltételezhetően egészségjavító hatásuk áll. Például az erjesztett élelmiszerek, mint a kimchi, a savanyú káposzta, a joghurt és a kefir nemcsak probiotikus baktériumokat, hanem prebiotikus élelmiszerforrásokat (például növényi rostokat) is tartalmaznak, amelyek fenntartják ezeket a mikrobákat. Ezek az élelmiszerek tehát lényegében „szinbiotikumként” működnek, és különböznek a probiotikus étrend-kiegészítőktől, amelyek kizárólag baktériumokat tartalmaznak. A széles körben elérhető, recept nélkül kapható étrend-kiegészítők általában nagy mennyiségben tartalmaznak könnyen tenyészthető baktériumokat, nem pedig racionálisan célzott fajokat, és korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a probiotikus étrend-kiegészítők valójában negatívan befolyásolhatják a bél általános mikrobiom-diverzitását.

A probiotikus élelmiszerek különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolhatják a mikrobiomot és a gazdaszervezet egészségét. Az erjesztett élelmiszerekben található baktériumpopulációk közvetlenül befolyásolhatják a bélmikrobiomot azáltal, hogy növelik a hasznos baktériumok mennyiségét és kiszorítják a patogén taxonokat. Vizsgálatok kimutatták, hogy az erjesztett élelmiszerek nagyobb mértékű fogyasztása a hasznos baktériumok nagyobb mennyiségével jár együtt a bélben. Idetartozik az Akkermansia muciniphila a természetes joghurtot rendszeresen fogyasztó embereknél, valamint a rövid szénláncú zsírsavakat termelő baktériumok (például Faecalibacterium, Bifidobacterium) magasabb szintje a patogén taxonok (például Clostridium, E. coli) csökkent szintje mellett a rendszeresen kimchit fogyasztó egyéneknél. Emellett egy randomizált vizsgálat, amelyben a kefirfogyasztást antibiotikumokkal együtt alkalmazták H. pylori-fertőzés esetén, jobb H. pylori-eradikációt és csökkent hasmenést mutatott ki a kefircsoportban.

Lehetséges tehát, hogy a probiotikus élelmiszerek segíthetnek helyreállítani a bélmikrobiom egyensúlyát antibiotikum vagy betegség okozta zavarok után, bár negatív tanulmányok is rendelkezésre állnak, ezért további kutatásokra van szükség. A probiotikus élelmiszerekben található mikrobiális metabolitok a jelen lévő mikrobiális populációktól függetlenül is megváltoztathatják a bélmikrobiom összetételét. Például az erjedés mellékterméke, a laktát, amely gyakran megtalálható az olyan probiotikus élelmiszerekben, mint a joghurt és a savanyú káposzta, szintén elősegítheti az Akkermansia muciniphila proliferációját.

Egy intervenciós vizsgálat, amelyben a résztvevőket arra utasították, hogy naponta hat adag erjesztett élelmiszerrel növeljék/többszörösét fogyasszák, pozitív hatást mutatott a bél általános mikrobiom-diverzitására. Érdekes módon a legtöbb hasznos baktériumtaktus, amelyek bősége a beavatkozás után megnőtt, nem a probiotikus élelmiszerekben található baktériumok voltak; inkább a résztvevők belső mikrobiomjából származó hasznos baktériumok nagyrészt kinövései voltak, ami alátámasztja a probiotikus élelmiszerek azon képességét, hogy közvetve módosítják a bél mikrobiom-összetételét és javítják az általános ökoszisztémát. Továbbá a vizsgálatban résztvevők a beavatkozás után csökkent gyulladásos markereket és megnövekedett effektor memória-T-sejteket mutattak, ami ösztönzi a probiotikus élelmiszerek mint a betegek immunitásának fokozására irányuló stratégia feltárását.

Preklinikai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a probiotikus élelmiszerek fogyasztása által kiváltott bélmikrobiom-változások pozitívan befolyásolhatják a nyálkahártya barrierfunkcióját, a metabolitokat, valamint a nyálkahártya- és a szisztémás immunitást.

Ma már számos kutatás bizonyítja, hogy a bélmikrobiom hatással lehet az immunrendszer ellenőrzőpont-gátlóinak hatékonyságára a rákos betegeknél. Tanulmányok kimutatták, hogy bizonyos baktériumok jobb immunterápiás válasszal járnak együtt, ami arra utal, hogy a bélmikrobiom manipulálása a bélmikrobiomra irányuló étrendi beavatkozásokkal potenciálisan javíthatja az immunválaszt és a kezelés eredményeit. A rákos betegek esetében ezek az eredmények azt jelentik, hogy a probiotikus élelmiszerek beépítése az étrendbe kiegészítő terápiaként szolgálhat az immunterápiás válasz javítására.

További vizsgálatokra van szükség annak jobb megértéséhez, hogy a probiotikus élelmiszerek mely típusai lehetnek a legelőnyösebbek a különböző rákbetegségek esetében, és hogy személyre szabott étrendi stratégiákat lehessen kidolgozni a rákkezelési eredmények optimalizálása érdekében.

Forrás: The Gut Microbiome Plays a Key Role in Immunity. Can Ingesting Probiotic Foods Improve Patient Health? https://dailynews.ascopubs.org/do/gut-microbiome-plays-key-role-immunity-can-ingesting-probiotic-foods-improve-patient


Kapcsolódó cikkek