A D-vitamin és a prosztatarák közötti kapcsolat

Ismert, hogy az afrikai amerikaiakban a prosztatarák agresszívebb, mint a fehérbőrűekben, aminek hátterében azt tételezik fel, hogy az UV-sugárzás hatására a bőrben D-vitamin keletkezik, elsősorban fehérbőrűekben. Egy nagy klinikai vizsgálatban a plazmában meghatározták az aktív D-vitamin szintjét (kalcitriol), valamint moláris arányát a 25(OH)D-hez képest. 997 prosztatarákos, etnikailag sokféle beteget vontak be a vizsgálatba és a prosztatarák agresszivitásának kritériuma >8 Gleason-score vagy >20 ng/ml PSA volt. Megállapították, hogy a D-vitamin szintje szorosan korrelált a prosztatarák agresszivitásával: minél magasabb volt ez a szint, a daganat annál kevésbé volt agresszív és a kapcsolat kifejezettebb volt az afrikai amerikaiakban.

További elemzések azt is kimutatták, hogy a D-vitamin-kötő fehérje (VDBP) plazmaszintje jól jelzi a D-vitamin-hiányt és összefügg a prosztatarák agresszivitásával. A szerzők azt is felvetik, hogy a magasabb szérum-D-vitamin-szint visszaszoríthatja a parathormonszintet, ami további eleme lehet a komplex szabályozómechanizmusnak.

Forrás: Ramakrishnan S, et al. Association among plasma 1.25(OH)2D, ratio of 1.25(OH)2D to 25(OH)D and prostate cancer aggressiveness. Prostate 2019;79:1117-24.


Kapcsolódó cikkek