A gyermekkori B-ALL hátterében UV-expozíció állhat?

Több korábbi vizsgálat is felvetette, hogy szemben a gyermekkori NHL-lel, a gyermekkori B-ALL hátterében fokozott UV-expozíció volt kimutatható: egy finn vizsgálatban gyakoribb volt a B-ALL a világosabb évszakokban, Franciaországban a B-ALL előfordulása összefüggött az UV-expozícióval és hasonló eredményre jutottak görög elemzések is.

Érdekes módon a gyermekkori NHL esetében ilyen összefüggést nem találtak. Egy közös NIH-NHS analízisben több mint 30 000 B-ALL gyermekkori és több mint 8000 NHL-esetet elemeztek UV-besugárzás szempontjából. Az elemzések alapján az UV-expozíció mértéke összefügg a B-ALL előfordulásával a 0–3 éves korosztályban. Érdekes módon ellentétes trendet tapasztaltak az NHL előfordulásának gyakoriságában. Az alcsoportelemzések a hispánetnikum fokozott érzékenységére utaltak. Az eredmények tovább erősítik a korábbi megfigyeléseket, de megerősítésre szorulnak. Miután az UVB-expozíciónak jellegzetes DNS-mintázata van, amely a napsugárzás-indukált bőrdaganatokban kimutathatók, a gyermekkori B-ALL és NHL összehasonlítható mutációs elemzései egyértelmű választ adhatnak a felmerült kérdésekre.

Forrás: Little MP, et al. Solar ultraviolet radiation exposure and incidence of childhood acute lymphocytic leukemia and non-Hodgkin lymphoma in US population based dataset. Br J Cancer 2024;130:1441.


Kapcsolódó cikkek