Másodlagos daganat megjelenése a CAR-T-sejt terápia után

A daganatok immunterápiájának egy új innovatív formája a genetikailag módosított autológ T-sejt-terápia (CAR-T: kiméraantigénreceptor-módosított T-sejt), amelynek már hat formája érhető el az Amerikai Egyesült Államokban elsősorban hematológiai daganatokban (preB-ALL, B-sejtes NHL, myeloma multiplex), ezenkívül számtalan új variánsát fejlesztették ki ennek a terápiának, amelyekkel nagyszámú klinikai vizsgálat zajlik. Ezen terápiáknak ismert mellékhatásai például a citokinroham, immunmediált neurotoxicitás, citopeniák és hypogammaglobulinaemia. Ez a terápia arra épül, hogy a beteg T-sejtjeibe egy vírusvektor segítségével a megcélozandó antigén receptorát transzfektálják.

A vírus az új gént elméletileg random módon építi be a genomba, de például a gyakran használt lentivírusvektorok ezt nem így teszik, mert a genom aktív szakaszaiba nagyobb valószínűséggel integrálják és ezek a helyek a daganat onkogénjeit is tartalmazzák. Az FDA ezért az ilyen terápiában részesült betegek folyamatos monitorozását javasolja. A CAR-T-sejtes terápiában részesült amerikai betegek között 2023 végéig 22 T-sejtes daganatot találtak, amelyek a kezelést követő két évben jelentek meg, de az új daganatok fele egy éven belül, és a legkorábbi megjelenés egy hónap volt. Az esetek a különféle CAR-T-sejtes termékek mindegyikével előfordultak. A 22 beteg öt daganata közül hármat tudtak NGS-sel megvizsgálni és mindegyikben ki lehetett mutatni a vektorként alkalmazott transzgént, ami arra utal, hogy a daganatokat a kezelés okozhatta.

Az FDA ajánlása az, hogy a CAR-T-sejt-terápiában részesült betegeket folyamatosan és életfogytiglan kell monitorozni új daganat kialakulására. Amennyiben új daganat jelenik meg ilyen betegekben, a megfelelő mintát olyan laboratóriumba kell küldeni, amely a transzgént ki tudja mutatni. Egyúttal be kell jelenteni az FDA-nál az esetet minden lehetséges dokumentációval kiegészítve. A jövőt az olyan új genetikai konstrukciók jelenthetik, amelyek bizonyos helyekre (előre megtervezett) épül be a genomba és elkerüli a lehetséges onkogéneket.

Forrás: Verdun N, Marks P. Secondary cancers after chimeric antigen-receptor T-cell therapy. N Engl J Med 2024;p2400209. https://doi.org/10.1056/NEJMp2400209


Kapcsolódó cikkek