A húgyhólyagrákos betegek neoadjuváns kemo-immun terápiája lehetőséget ad a hólyagmegtartó sebészeti kezelésre

Az izominvazív húgyhólyagrákos betegek (MIBC) standard kezelése transuretralis reszekció (TURBT), neoadjuváns kemoterápia, majd radikális cystectomia regionális nyirokcsomó-eltávolítással. A reszekciós minták elemzése az esetek 40%-ában pT0 állapotot talál. Amennyiben cCR áll fenn, a betegség kiújulásának esélye 81%-kal csökken és a betegség miatti halálozás esélye is felére csökken. Egy fázis II. vizsgálatban azt elemezték, hogy a neoadjuváns gemcitabin+ciszplatin kemoterápia kiegészítése nivolumabbal lehetőséget teremt-e a hólyagmegtartásra, amennyiben pCR áll fenn. A vizsgálatba 76 MIBC-beteget vontak be, akik négy ciklus neoadjuváns kemoterápiát kaptak, amelyet nivolumabbal egészítettek ki.

Amennyiben CR alakult ki, a betegek választhatták a húgyhólyagmegtartást. A betegek 42%-ában alakult ki cCR/pCR és csak egy nem választotta a húgyhólyagmegtartást. Ezek a betegek nyolc ciklus nivolumabot kaptak. A metasztázismentes túlélés két évnél 80% volt. A 32 hólyagmegtartós betegből 8 esetében később szükség volt radikális műtétre helyi kiújulás miatt. Két beteg esetében helyi nem invazív kiújulás történt, amit TURBT-vel kezeltek. További 2 betegben áttéti betegség alakult ki. Sajnos a biomarker-analízis szegényes volt, de kezdeti magas CD4 T-sejt-szám és a harmadik ciklus előtti magasabb CD8 T-sejt-szám pozitív korrelációt mutattak a metasztázismentes és teljes túléléssel.

Más neoadjuváns kemoterápiás vizsgálatok is hasonló eredményt mutattak: az ötéves túlélés pCR esetén 88% a hólyagmegtartás esetében. Ugyanakkor az is ismert, hogy a pCR-betegek esetében, ha cystectomia történik, 60%-ban reziduális daganatot lehet kimutatni. Nagy szükség volna olyan biomarkerekre, amelyek segítségével még pontosabban meg lehetne határozni azon betegeket, akik esetében a neoadjuváns kemoterápia után pCR esetében a legbiztonságosabb a hólyagmegtartás.

Forrás:
– Galsky MD, et al. Gemcitabine and cispaltin plus nivolumab as organ-sparing treatment for muscle-invasive bladder cancer: a phase-II trial. Nat Med 2023;11:2825-34.
– Klemm J, Laukhtina E, Shariat SF. Combination neoadjuvant therapies are paving the way for bladder cancer preservation to become the standard for selected patients. Nat Rev Clin Oncol 2024;21:87-8.


Kapcsolódó cikkek