Előszó a Klinikai Onkológia 2022/3. lapszámához

Bodoky György, Kopper László főszerkesztők

A klinikai onkológia kulcsszerepet játszik a daganatos betegek kezelésében. Ezért is nagyon fontos, hogy a szakemberek naprakész információk birtokában legyenek. Ezt szolgálja az évente június elején
Chicagóban tartott ASCO. (Chicago rendkívül jó hatásfokkal rendelkező választás a kongresszus rendezésére, különösen jó infrastruktúrája miatt. Ez a Michigan-tó partján elterülő megapolisz helyt ad majdnem minden tudományágnak, egyben az egyik legfontosabb közvetítő az amerikai kelet és nyugat között.) Az összejövetel szerkezete eléggé hasonló más ilyen célú eseményekhez, kezdve a mindenkit érintő beszámolóktól egészen a szinte személyes beszélgetésekig. Az ismeretanyag közvetítésében megfigyelhető a poszterek térnyerése. És ugyancsak változás érzékelhető az online alkalmazást használók körében is. Az érdeklődést jelzi, hogy a több tízezer klinikai onkológus mellett egyre nagyobb szerep jut a társszakmák képviselőinek.

Az ASCO állásfoglalásai ma már világszerte elfogadottak és irányjelzők a várható új események előrejelzéseiben. Természetesen kiemelt helyet foglalnak el a napjaink feladatainak kijelölésében, emellett elsősorban a fejlesztésekkel és a klinikai onkológia vizsgálataival kapcsolatban. Amellett, hogy a pozitív terápiás esélyek néha már a csodával határos elvárásokat tükrözik, fontos, hogy a sikertelenségek is fontosságukat elismerve napirendre kerüljenek. Az onkológia sem térhet ki a napi feladatok mellett az olyan problémák elől, amelyek elsősorban a gyógyszerek hozzáférhetőségét érintik. Erre példa a háborús helyzetben kialakuló gyógyszerhiány, terápiás kezelések elmaradása vagy a vírusfertőzések okozta onkológiai speciális betegségek. Az ASCO 2022-ben az onkológia területén lényegében előforduló minden problémával foglalkozott. Olyan információk hangzottak el, amelyek mind elméleti téren, mind a mindennapi klinikai munkában meghatározó jelentőségűek. A kongresszus hatalmas mennyiségű adatot, véleményt állít elő a szakemberek számára. Ezért ma már szinte elengedhetetlenül fontos, hogy a kongresszus után az adott szakterületet érintő kérdések tárgyalására, a tanulságok pontosítására az „Update” szimpózium ad lehetőséget. Ennek, többek között egyik, talán legfontosabb célja az, hogy mindazok számára, akik a nagy kongresszuson nem tudtak részt venni (nyilvánvalóan anyagi okok miatt), megismerhessék a legújabb ASCO-üzeneteket.

Az MKOT által rendezett hazai POST-ASCO-nak a kiemelkedő fontosságát az is jelzi, hogy évről évre egyre többen vesznek részt rajta. A legutolsó eseményen több mint négyszáz résztvevővel. A rendezvényen nemcsak a tényekről esik szó, hanem a szakmai kapcsolatok létrejöttével információcsere is lehetővé válik. A szakmai eredmények bemutatását idén júniusban is több kiváló kolléga előadása tette lehetővé. A hazai onkológiai portfóliók sorában a következő meghatározó esemény a késő őszi MKOT kongresszus, ahol ugyancsak tematizált módon tárgyalják a klinikai onkológusok  tevékenységének különböző aspektusait, akár pozitívak, akár negatívak. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság kimagasló színvonalú tudományos programmal készül a 2022. november 10–12. közötti XII. kongresszusára.

Ui.: Ha az ember – aki esetleg onkológiában jártas szakember – elengedi a fantáziáját, még az is elképzelhető, hogy például a vírusok is update-et rendeznek. Itt is terítékre kerülnek olyan fejlesztési lehetőségek, mint a jamping vírus, spinning vírus, a felszínt kaparó, vagy éppenséggel egy olyan tendencia, hogy vírusok fogják halálra ítélni a daganatsejteket. Önmaguk aktivitásának megőrzésével. (Még egyik sincs szabadalmaztatva.)


Kapcsolódó cikkek