Oncotype Dx RSc nyirokcsomó-pozitív emlőrákban

Az Oncotype Dx RSc prediktív markere a kemoterápia hatékonyságának nyirokcsomó-pozitív emlőrákban.

Korábban az Oncotype Dx recurrence score-ról (RSc) igazolódott, hogy hasznos prediktív markere a hormonreceptor-pozitív (HR+), HER-2-negatív (HER-2-), nyirokcsomó-negatív emlőrák kemoterápiájának. A jelen vizsgálatban azt tesztelték, hogy képes-e erre nyirokcsomó-pozitivitás esetén is. A jelen prospektív, randomizált vizsgálatba 5018 HR+/HER-2- nyirokcsomó-pozitív emlőrákos beteget vontak be, akiknek 33,2%-a premenopauzában volt és a RSc <25. A betegek egyik csoportja endokrin terápiában, míg a másik csoportja kiegészítő kemoterápiában is részesült. A harmadik interim analízisnél az invazív betegségmentes túlélés szempontjából a kemoterápiában részesült premenopauzában lévő betegek előnyben voltak a posztmenopauzális betegekhez képest. A premenopauzális betegek esetén az ötéves invazív betegségmentes túlélés 89,0% volt az endokrin monoterápiás csoportban, míg a kemoterápiával kiegészített csoportban 93,9% volt, ami szignifikánsnak bizonyult.

Továbbmenve, a kemoterápia a távoli relapsusmentes túlélés esélyét is szignifikánsan csökkentette (HR=0,6). Ugyanakkor a kemoterápia relatív előnye nem növekedett az esetlegesen emelkedő RSc-értékkel. Megjegyzendő az is, hogy a kezeléssel összefüggő grade-3 mellékhatások aránya is emelkedett a kemoterápiás csoportban az endokrin monoterápiához képest (20% vs. 4%). Az eredmények egy másik olvasata az, hogy posztmenopauzális HR+/HER-2- N1 stádiumú emlőrák esetében, ahol az Oncotype Dx RSc alacsony vagy közepes értékű, nincsen szükség a kiegészítő kemoterápiára.

Forrás: Kalinsky K, et al. 21-gene assay to inform chemotherapy benefit in node-positive breast cancer. N Engl J Med 2021;385:2336-47.


Kapcsolódó cikkek