Pembrolizumab a magas tumormutációs terheltségű, előrehaladott betegségekben

Az ASCO Targeted Agent and Profiling Utilization Registry (TAPUR) vizsgálat kohorszvizsgálatának eredményei azt mutatják, hogy a pembrolizumab tumorellenes aktivitást mutat előrehaladott vastagbélrákban és más, magas tumormutációs terhelésű (TMB-H) daganatos betegségekben szenvedő, előkezelt betegeknél. Az eredményeket a Journal of Clinical Oncology című folyóiratban tették közzé, és korábban részben már bemutatták a 2020-as ASCO Gastrointestinal Cancers Symposiumon. A TAPUR eredményei megerősítik a pembrolizumab amerikai gyógyszerhatóság (FDA) engedélyét, amely a KEYNOTE-158 vizsgálat eredményein alapul.

2020 júniusában az FDA engedélyezte a pembrolizumabot olyan felnőtt és gyermek betegek számára, akiknek a TMB-H tumora nem reszekálható vagy metasztatikus, és akiknek a betegsége a korábbi kezelést követően előrehaladt, és nem állt rendelkezésre kielégítő alternatív lehetőség. A jóváhagyás a KEYNOTE-158, II. fázisú vizsgálat eredményein alapult, amely szerint az összesített válaszarány ezen betegek esetében 29% volt, 4%-ban teljes választ (CR), 25%-ban pedig részleges választ értek el.

Az ASCO TAPUR tanulmánya egy olyan II. fázisú, többkosaras vizsgálat, amely az onkológiai gyógyszerek további, az FDA által jelenleg jóváhagyott indikációkon túli felhasználási lehetőségeit vizsgálja. A más kezelési lehetőséggel nem rendelkező betegeket olyan vizsgálati kezeléshez párosítják, amely a rákjukban lévő genomikai elváltozás(oka)t célozza. Minden beteg a rák típusa, a célzott gén és az alkalmazott gyógyszer alapján meghatározott kohorszba kerül. Kezdetben tíz beteget vesznek fel a vizsgálatba, és ha legalább két vagy több betegnél aktivitást jeleznek, akkor a kohorszot kibővítik, és az elsődleges végpont a teljes vagy részleges válasz vagy a legalább négy hónapig tartó stabil betegség legalább 7 betegnél.

Két kohorszba összesen 77 olyan előrehaladott vastagbélrákos vagy egyéb daganatos betegségben szenvedő beteget vontak be, akiknél a tumor mutációs terhe magas volt, ami kilenc vagy több mutációval volt meghatározva. A betegeket intravénásan kezelték pembrolizumabbal, háromhetente 200 mg-os vagy hathetente 400 mg-os kezdő dózisban, amíg a betegség progressziójának jeleit nem mutatták, vagy amíg a beteg vagy az orvos nem vonta vissza a vizsgálatot toxicitás miatt, vagy amíg a beteg vagy az orvos úgy nem döntött, hogy elhagyja a vizsgálatot.

Összesen 28 vastagbélrákos, 11 mutációval rendelkező, medián TMB-vel rendelkező beteget vontak be a vizsgálatba 2017 januárja és 2018 novembere között 11 klinikai helyszínen. Három betegnél részleges válasz lépett fel, öt betegnél pedig legalább 16 hétig tartó stabil betegség alakult ki, a medián 34 hét volt. A betegség kontrollaránya (DCR) 34%, az objektív válasz aránya (ORR) pedig 11% volt. További 49 beteget vontak be 21 különböző tumortípusba, 13 mutáció TMB-vel 2017 márciusa és 2019 novembere között 20 klinikai helyszínen. Két beteg az értékelés előtt elhagyta a vizsgálatot, és nem kerültek be a hatékonysági elemzésekbe. A fennmaradó értékelhető betegek közül 3 betegnek volt CR-je, betegségük hólyagrák, nem melanoma bőrrák (laphámsejtes carcinoma) és fültőmirigyrák volt. Ezenkívül 9 beteg PR-t ért el, és 9 betegnél a betegség legalább 16 hétig stabil volt, medián 28 hétig. A DCR 45%, az ORR pedig 26% volt.


Kapcsolódó cikkek