Pembrolizumab a lokálisan előrehaladott vagy metasztatikus vastabélrák első vonalbeli kezelésére

Az FDA június 29-én jóváhagyta a pembrolizumabot (Keytruda) a lokálisan előrehaladott vagy metasztatikus (dMMR vagy MSI-H) vastabélrák első vonalbeli kezelésére. A jóváhagyás a KEYNOTE-177, egy multicentrikus, nemzetközi, nyílt, aktívan kontrollált, randomizált vizsgálaton alapult, amelybe 307 olyan beteget vontak be, akiket korábban nem kezeltek, lokálisan előrehaladott vagy metasztatikus MSI-H vagy dMMR vastagbélrák miatt. Az MSI vagy az MMR tumor státuszának meghatározását lokálisan, polimeráz láncreakció vagy immunhisztokémia alkalmazásával végezték.

A betegeket véletlenszerűen 1:1 arányban osztották fel pembrolizumab 200 mg-os intravénás adagolással háromhetente, vagy a vizsgáló által választott módosított FOLFOX6 vagy FOLFIRI mellett alkalmazott bevacizumab- vagy cetuximabkezelés, kéthetente intravénásan beadva. A kemoterápiában véletlenszerűen kiválasztott betegeknek pembrolizumabot kínáltak a betegség előrehaladásakor.

A fő hatékonysági mutatók a progressziómentes túlélés és az általános túlélés voltak. A progressziómentes túlélés medián 16,5 hónap (95%-os konfidenciaintervallum [CI] = 5,4–32,4) a pembrolizumabkarban és 8,2 hónap (95%-os CI = 6,1–10,2) a kemoterápiás karban (kockázati arány [HR] = 0,60, 95%-os CI = 0,45–0,80, kétoldalas P = 0,0004). A progressziómentes túlélési elemzés idején az általános túlélési adatok nem voltak még értékelhetők.

A pembrolizumabot önmagában szedő betegek ≥20%-ánál jelentett leggyakoribb mellékhatások a fáradtság, az izom-csont rendszeri fájdalom, csökkent étvágy, viszketés, hasmenés, émelygés, kiütés, láz, köhögés, légszomj, székrekedés, fájdalom és hasi fájdalom.

Az MSI-H/dMMR vastagbélrákos betegek esetén az ajánlott pembrolizumabadag 200 mg háromhetente vagy 400 mg hathetente.


Kapcsolódó cikkek