RET-fúzió-pozitív daganatok célzott kezelése

Két klinikai vizsgálatban elemzik a RET-fúzió-pozitív daganatok terápiás érzékenységét RET-inhibitorok iránt: ARROW (pralsetinib) és LIBRETTO-001 (selpercatinib). Mindkét vizsgálatban a betegpopuláció nagyobbik része NSCLC és pajzsmirigyrák volt. Ugyanakkor mindkét vizsgálatba egyéb RET-fúziós szolid daganatos betegeket is bevontak és a tumoragnosztikus adatok kiértékelése megtörtént.

Az ARROW vizsgálatban 29 beteg szerepelt, akiknek 12 különböző típusú RET-fúziós daganatuk volt és pralsetinibkezelésben részesültek. A 23 értékelhető beteg esetében a válaszadási arány 57% volt, ami nem függött a RET gén fúziós partnerétől. A válasz hossza 11,7 hó, a PFS 7,4 hó, míg az OS 13,6 hónap volt. A LIBRETTO-001 vizsgálatban a tumoragnosztikus nem tüdőrák/nem pajzsmirigyrák csoportba 45 előzetesen kezelt RET-fúziós beteget vontak be, amelyek döntő többsége hasnyálmirigyrák és vastagbélrák volt. 41 beteg értékelésére kerülhetett sor. A válaszadási arány 43,9% volt két komplett válasszal. A PFS 13,2 hó, míg az OS 18 hónap volt ebben a betegcsoportban. Ezen eredmények alapján az FDA nemcsak véglegesítette a selpercatinib NSCLC-s törzskönyvét, hanem gyorsított engedélyeztetési eljárásban kiterjesztette RET-fúzió pozitív felnőtt előrehaladott stádiumú daganatos betegekre. Ezzel a selpercatinib új tumoragnosztikus terápiává vált.

Forrás: Subbiah V. et al. Pan-cancer efficacy of pralsetinib in patients with RET fusion-positive solid tumors from the phase ½ ARROW trial.
Nat Med 2022;28:1640-5. Subbiah V, et al. Tumor-agnostic efficacy and satefy of selpercatinib in patients with RET fusion-positive solid tumors other than lung or thyroid tumors. (LIBBRETTO-001) a phase ½ open label basket trial. Lancet Oncol 2022;23:1261-73


Kapcsolódó cikkek