A vastagbélrák neoadjuváns kezelésének eredményei és irányvonalai

A lokálisan előrehaladott vastagbélrák (CRC; UICC II. és III. stádium) esetében az adjuváns kemoterápia számít a standard kezelésnek. Az elsődleges tumorreszekciót követően, hat hónapos adjuváns kezelés (5-fluorouracil [5-FU] és oxaliplatin alkalmazásával) a MOSAIC vizsgálatban a betegségmentes túlélés jelentős javulását mutatta. A hat hónapos adjuváns kemoterápia időtartamával szemben az IDEA vizsgálat eredményei azonban a T és/vagy N stádiumtól függően rövidebb, három vagy hat hónapos időtartamot határozott meg új standardként. A NICHE és az NCT04165772 vizsgálatok eredményei a közelmúltban kerültek ismertetésre. Mindkét vizsgálatban immunellenőrzőpont-gátlókat alkalmaztak magas mikroszatellit-instabilitású (MSIh)/hiányos mismatch repair (dMMR) lokálisan előrehaladott vastag- vagy végbélkarcinómás betegeknél. A CRC neoadjuváns kezelési standard az MSIh/dMMR tumorok esetében az immunellenőrzőpont-gátlókkal történő kezelés hat héttől (NICHE tanulmány) hat hónapig (NCT04165772 tanulmány).

Az MSIh-tumorok a CRC-knek csak kis hányadát teszik ki, a mikroszatellita-stabil (MSs)/hiányos mismatch repair (pMMR) CRC-tumorok neoadjuváns kezeléséről azonban kevesebb adat áll rendelkezésre. A randomizált III. fázisú FOxTROT vizsgálatban 1052, radiológiailag lokálisan előrehaladott vastagbélrákba szenvedő beteget vontak be. A betegeket 2:1 arányban véletlenszerűen sorolták be, hat hét FOLFOX NAC (5-FU plusz oxaliplatin neoadjuvánsan), majd műtét, a műtétet követően további 18 hét FOLFOX (5-FU plusz oxaliplatin) vagy műtétet követő 24 hét FOLFOX (5-FU plusz oxaliplatin) karra. A kétéves kiújulási arány javulást mutatott (HR=0,77), de elmaradt a statisztikai szignifikancia értékétől (p=0,11). Nyilvánosak az OPTICAL vizsgálat eredményei is, amelyben 752 beteget véletlenszerűen osztottak be három hónapos neoadjuváns kezelés (hat ciklus FOLFOX) vagy hat hónapos standard adjuváns kezelés karokra.

A FOxTROT-vizsgálattal összehasonlítva hasonló eredmények születtek. A hároméves betegségmentes túlélési arány 78,4% és 76,6% volt, ami a neoadjuváns stratégia javára szólt, de statisztikai szignifikancia elérése nélkül. A neoadjuváns kezelésben részesült betegek 69%-ánál pN0 stádiumot találtak a műtét idején, ami kérdéseket vet fel a túlkezeléssel kapcsolatban. Egy folyamatban lévő vizsgálat (NCT05209750) a FAPI PET/CT megvalósíthatóságát és pontosságát vizsgálja a műtét előtti diagnosztika javítása érdekében, a lokálisan előrehaladott CRC-ben. További kérdéseket vet fel a neoadjuváns kezelés időtartamának és intenzitásának meghatározása.

Összességében mindkét vizsgálat a neoadjuváns kezelés lehetséges szerepére utal, de további klinikai vizsgálatok szükségesek a kérdések megválaszolására. A vastagbélrák neoadjuváns kezelésével szerzett tapasztalatok az MSIh/dMMR tumorokról új ismeretekkel szolgálnak, amelyek megváltoztatják a klinikai gyakorlatot. Az MSS/pMMR esetében két randomizált III. fázisú vizsgálat eredményei várhatóak a közeljövőben, amelyek újabb változtatásokat hozhatnak a klinikai gyakorlatban.

Forrás: Current Data and Trends in Neoadjuvant Treatment in Colorectal Cancer
https://bit.ly/3sujQKC


Kapcsolódó cikkek