Cancer Moonshot: elnöki célkitűzések a rák ellen

2022. február 2-án Biden elnök bejelentette a Cancer Moonshot újraindítását, a Fehér Ház megújított vezetésével. A rákterápia, a diagnosztika és a betegközpontú ellátás terén elért közelmúltbeli előrehaladás, valamint a tudományos fejlődés és a Covid-19-világjárvány közegészségügyi tanulságai miatt a Biden–Harris kormányzat ambiciózus célokat tűz ki: az elkövetkező 25 évben legalább 50%-kal csökkenteni a rák okozta halálozási arányt.

Az elnök és Jill Biden first lady cselekvésre való felhívást is bejelent a rákszűréssel kapcsolatban, hogy beindítsa a fejlődést a járvány miatt elmaradt szűrések terén, és segítsen biztosítani, hogy az Egyesült Államokban mindenki méltányosan részesüljön a rákszűrés eszközeiből: megelőzni, felismerni és diagnosztizálni a rákot. A Fehér Ház közleménye megjegyezte, hogy az évszázad első 20 évében az életkorhoz igazított rák okozta halálozási arány körülbelül 25%-kal csökkent, ami azt jelenti, hogy többen élik túl a rákot, és tovább élnek, miután diagnosztizáltak rákot.

„Ezt a több fronton elért haladás tette lehetővé. A tudomány olyan kezeléseket hozott nekünk, amelyek számos ráktípusban specifikus mutációkat céloznak meg. Olyan terápiákat is biztosított, amelyek az immunrendszerünket használják a rákos sejtek kimutatására és elpusztítására, és ezek az immunterápiák nagy változást hoznak bizonyos bőrrákok, vérrákok és egyéb rákok esetében. Vannak rák elleni vakcináink is – például a humán papillomavírus (HPV) vakcina –, amelyek akár hét rákfajta kialakulását is megakadályozzák. Olyan eszközöket fejlesztettünk ki, mint az alacsony dózisú komputertomográfiás vizsgálatok, és finomítottuk a kolonoszkópia alkalmazását, amelyek segítenek a tüdőrák és a vastagbélrák korábbi felismerésében, amikor jobb kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre.

Az 1990-es évek elejétől a dohányzás ellen is előrelépést tettünk célzott közegészségügyi oktatási kampányokkal, valamint a dohányzás abbahagyását célzó új, hatékonyabb megközelítésekkel. A felnőttek tartós cigarettázása 50%-kal, a fiatalok körében pedig 68%-kal csökkent.

Öt évvel ezelőtt, a 21. századi gyógymódokról szóló törvény kétpárti elfogadásával és életbe léptetésével a kongresszus 1,8 milliárd dollárt fektetett be, hét évre új finanszírozást biztosítva a rákkutatáshoz számos területen, beleértve a rákkal kapcsolatos különbségekről szóló tanulmányokat, új klinikai vizsgálati hálózatokat a gyógyszerfelfedezés ösztönzésére, valamint a gyermekkori rákot vizsgáló innovatív projektek. A törvény az Onkológiai Kiválósági Központ megalakításával egyszerűsítette a rákkal kapcsolatos döntéshozatalt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságánál (FDA), így a hatékony kezelések gyorsan jóváhagyhatók, a betegek pedig közvetlenebbül hozzáférhetnek a szabályozással kapcsolatos információkhoz.”

A haladás fenntartására irányuló erőfeszítések

„Az elnök első költségvetésében jelentős finanszírozást biztosított az orvosbiológiai és egészségügyi kutatásokhoz a National Institutes of Health (NIH) és a National Cancer Institute (NCI) finanszírozásának növelésével, valamint a 21st Century Cures Act és a Beau Biden Cancer Moonshot teljes finanszírozásával. Emellett új elképzelést javasolt az orvosbiológiai és egészségügyi kutatásra vonatkozóan az Advanced Research Projects Agency for Health (ARPA-H) szervezetben. Ennek az entitásnak az a célja, hogy javítsa az Egyesült Államok kormányának azon képességeit, hogy felgyorsítsa az emberi egészséget javító kutatásokat – hogy javítsuk képességünket számos betegség megelőzésére, kimutatására és kezelésére, beleértve a rákot, a fertőző betegségeket, az Alzheimer-kórt és sok mást.”

Új célok a Cancer Moonshot számára

„Az elért haladás és az előttünk álló lehetőség alapján Biden elnök új nemzeti célokat tűzött ki a Cancer Moonshot számára: Az elkövetkező 25 évben együttműködve legalább 50%-kal csökkentjük a mai, életkorhoz igazított rák okozta halálozási arányt. Az adminisztráció felvázolta azokat a módszereket, amelyeket e célok elérése érdekében használni kíván, az alábbiak szerint: A rák mielőbbi diagnosztizálása, a rák megelőzése, a méltánytalanságok kezelése, a megfelelő kezelések a megfelelő betegekhez való eljuttatása, a leghalálosabb és legritkább rákos megbetegedések, köztük a gyermekkori rákok elleni előrehaladás felgyorsítása, a betegek, gondozók és túlélők támogatása.”


Kapcsolódó cikkek