CheckMate-9ER vizsgálat eredményei az előrehaladott vesesejtes carcinoma első vonalbeli kezelésében

A randomizált, 3. fázisú CheckMate-9ER vizsgálat három éves eredményei megerősítették, hogy a nivolumab/kabozantinib kezelés a szunitinibnél nagyobb terápiás előnyt biztosít az előrehaladott vesesejtes carcinomában (RCC) szenvedő betegek első vonalbeli kezelésében. Figyelemre méltó, hogy a 651, átlagosan 44,0 hónapig követett betegnél a teljes túlélés mediánja (OS) elérte a 49,5 hónapot nivolumab plusz kabozantinib mellett, meghaladva a szunitinibkezeléssel elért 35,5 hónapot, ami a halálozás  kockázatának 30%-os csökkenését jelenti (HR 0,70, 95%-os CI 0,56–0,87). A szerzők által ismertetett legújabb eredmények azt mutatják, hogy a nivolumab/kabozantinib karban 115 beteg – az eredetileg kombinált kezelésre kijelölt betegek 36%-a – fejezte be a kétéves nivolumabkezelést, ami a maximálisan megengedett a vizsgálatdizájn alapján. Ezt követően 88%-uk továbbra is kapta a kabozantinibet, és a további kezelésig (illetve a későbbi kezelésben nem részesülők haláláig) eltelt medián idő 20,6 hónap volt. A hosszabb követési időszak alatt egyik kezelési karban sem fordult elő váratlan biztonságossági esemény, így a kombináció alkalmazása a betegek szoros megfigyelése és a profilaktikus mellékhatások kezelése mellett biztonságosnak mondható. Az eredmények alátámasztják, hogy a nivolumab plusz kabozantinib, valamint más IO-TKI kombinációk, mint például a pembrolizumab plusz axitinib és pembrolizumab plusz lenvatinib, fontos kezelési stratégiákat kínálnak az mRCC-ben szenvedő betegek első vonalbeli kezelésére.

A szerzők megjegyzik, hogy folyamatban lévő kutatásaik az anti-HIF-gátlóval végzett hármas kombinációs terápia hatékonyságára irányulnak, amelynek érdekében az MK-3795-öt egy, a hypoxia által indukálható 2-α-faktort célzó kis molekulát, nivolumabbal és kabozantinibbel kombinálva vizsgálják, egy 1. fázisú dóziseszkalációs vizsgálatban előrehaladott RCC-ben szenvedő betegeken.

CheckMate-9ER frissítés: Jobb túlélés az első vonalbeli nivolumab/kabozantinib használatával szemben a szunitinibbel az Advanced RCC-ben.

Forrás: Nyberg K. CheckMate-9ER Update: Survival Better With First-Line Nivolumab/Cabozantinib Versus Sunitinib in Advanced RCC. ASCO Daily News https://bit.ly/3MMjiWT


Kapcsolódó cikkek