TOPAZ-1: új, első vonalbeli standard lehet az előrehaladott epeúti rák kezelésében

Durvalumab plusz gemcitabin és ciszplatin – a TOPAZ-1, az első globális, 3. fázisú tanulmány, amely az immunterápia első vonalbeli alkalmazását értékelte előrehaladott epeúti rák kezelésében, bebizonyította, hogy a PD-L1 inhibitor durvalumab hozzáadása a gemcitabinhoz és a ciszplatinhoz – a jelenlegi első vonalbeli standardhoz – szignifikánsan javítja a teljes túlélést és más hatékonysági eredményeket anélkül, hogy súlyosbítaná a toxicitást.

Több mint egy évtizede ez az első olyan vizsgálat, amely a gemcitabinhoz és a ciszplatinhoz egy másik hatóanyag hozzáadásával túlélési előnyt mutatott ki. Ennek megfelelően valószínűleg ez lesz az első vonalbeli terápia új standardja sok beteg számára. Az első időközi elemzésben a durvalumabbal, valamint gemcitabinnal és ciszplatinnal végzett kezelés 20%-kal csökkentette a halálozás kockázatát a gemcitabin és ciszplatin önmagában történő alkalmazásához képest, így teljesítette a vizsgálat elsődleges végpontját (HR 0,80, 95%-os CI, p=0,021). A progressziómentes túlélés is nagymértékben javult a vizsgálati karon (HR 0,75, 95%-os CI, p=0,001), csakúgy, mint az objektív válaszarány (26,7% vs. 18,7%).

A biztonság szempontjából a durvalumab kemoterápiával kombinálva jól tolerálhatónak bizonyult. A 3./4. fokozatú kezeléssel összefüggő nemkívánatos események előfordulási gyakorisága között csekély különbség volt a durvalumabot és a placebót kapó betegek között (62,7% vs. 64,9%). A durvalumabbal és a placebóval kezelt betegek hasonló arányban hagyták abba a vizsgálati gyógyszeres kezelést toxicitás miatt (8,9% vs. 11,4%), enyhe előnnyel a durvalumab javára.

A vizsgálatban 685, korábban nem kezelt, lokálisan előrehaladott vagy metasztatikus BTC-s beteg kapott véletlenszerűen durvalumab- vagy placebokezelést nyolc ciklus gemcitabinnal és ciszplatinnal kombinálva. A kemoterápia befejezését követően a betegek továbbra is durvalumabot vagy placebót kaptak, amíg a betegség progresszióját vagy elfogadhatatlan toxicitást nem tapasztaltak. Észak-Amerika, Dél-Amerika, Európa és Ázsia 17 országában több mint 145 kezelőközpont vett részt a TOPAZ-1-ben, ami egy valóban globális törekvést tükröz. A vizsgálatban résztvevők hozzávetőleg fele ázsiai volt (56,3%), míg a fennmaradó rész fehér (37,2%), afroamerikai (2,0%) és más rasszhoz vagy etnikumhoz tartozó egyének (4,3%). A vizsgálatba bevont betegek többségének intrahepaticus cholangiocarcinomája (55,9%), epehólyagrákja (25,0%), extrahepaticus cholangiocarcinomája (19,1%) volt.

A TOPAZ-1 megállapításai alapján a durvalumab gemcitabinnal és ciszplatinnal kombinálva potenciálisan új, első vonalbeli standarddá válhat a BTC-k kezelésében, míg másodvonalban továbbra is az 5-fluorouracil-alapú kemoterápia lesz az alapértelmezett standard.


Kapcsolódó cikkek