Waldenstrom-macroglobulinaemia farmakodinamikája

A Waldenstrom-féle macroglobulinaemia (WM), más néven lymphoplasmaticus lymphoma a non-Hodgkin-lymphoma egy fajtája, amelyben a rosszindulatú sejtek sok makroglobulinfehérjét termelnek. B-sejtekből származik, és a csontvelőben fejlődik ki, ahol a WM-sejtek különböző típusú vérsejteket hoznak létre, ami csökkenti a vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék mennyiségét, ami megnehezíti a szervezet számára a betegségek elleni küzdelmet. A WM klinikai kezelésére kemoimmunterápiát alkalmaznak, de új célzott szerek, a BTK-gátló ibrutinib és a proteaszómagátló bortezomib szignifikáns javulást mutattak a relapsusos/refrakter WM-ben szenvedő betegek körében. Hatékonyságára tekintettel azonban a gyógyszer-rezisztencia és a visszaesés normális jelenség, és kevés kutatás áll rendelkezésre a gyógyszer daganatra gyakorolt hatásáért felelős útvonalakkal kapcsolatban.

Ebben a vizsgálatban farmakokinetikai-farmakodinamikai szimulációkat végeztek a proteaszómainhibitor bortezomib daganatra gyakorolt hatásának felmérésére. Erre a célra a farmakokinetika-farmakodinamikai modellt fejlesztették ki. Farmakokinetikai profilokat és farmakodinámiás analízist végeztek a tumor tömegének a proteaszómainhibitorok alkalmazásával összefüggő változásának meghatározására. A bortezomibról és az ixazomibról azt állapították meg, hogy rövid időre csökkenti a daganat súlyát, de a dózis csökkentése után a daganat újra növekedni kezd. A karfilzomib és az oprozomib jobb eredményeket ért el, a rituximab pedig hatékonyabban csökkentette a daganat tömegét. A validálás után azt javasolják, hogy a kiválasztott gyógyszerek kombinációját a laboratóriumban kiértékeljék a WM kezelésére.

Forrás: Munir, Anum, Fazal, Sahar, et al. Pharmacokinetics-Pharmacodynamics Modeling and Evaluation of Tumor Response to Bortezomib Proteasome Inhibitor in Waldenstrom Macroglobulinemia American Journal of Clinical Oncology 2023;46(4):150-60.


Kapcsolódó cikkek