Immunrendszerrel kapcsolatos nemkívánatos események: hogyan hatnak a kezelés hatékonyságára, a betegek életminőségére és az egészségügyi ellátás terhére?

Az immunellenőrzésipont-gátlók (ICI-k) ígéretes hatékonyságot mutatnak több rosszindulatú daganat esetén, ezért egyre gyakoribb az alkalmazásuk. Klinikai adatok bizonyítják, hogy az immunrendszerrel összefüggő nemkívánatos események (irAE-k) rákellenes hatást fejthetnek ki. Azonban számos kérdés maradt megválaszolatlanul még az ICI hatékonyságával és az irAE-k szerepével kapcsolatban, mint például a kezelés hatékonysága, az életminőség (QOL) alakulása és az egészségügyi ellátás költséghatékonysága. A szerzők a rendelkezésre álló publikált adatok elemzése mellett, az I-CHECKIT (SWOG S2013) és DiRECT (URCC-21038) vizsgálatok célkitűzéseit ismertetik.

A tüdő-, vese-, hepatocellularis, gastrointestinalis és egyéb rosszindulatú daganatok elemzésekor magasabb progressziómentes túlélést (PFS) és teljes túlélést, valamint általános válaszarányt találtak azoknál a betegeknél, akiknél irAE-k jelentkeztek, mint azoknál, akiknél nem. Az ICI-kezelésben részesülő melanomában szenvedő kanadai betegek retrospektív áttekintésében Watson és munkatársai javuló általános túlélésről számoltak be azoknál, akiknél irAE (56,3 hónap) alakult ki, összehasonlítva azokkal, akiknél nem alakult ki irAE (18,5 hónap). A rendelkezésre álló adatok azonban nem támasztják alá, hogy mely betegeknél a legnagyobb a súlyos irAE kialakulásának kockázata.

Az I-CHECKIT vizsgálat elsődleges célja egy kockázat-előrejelzési modell kidolgozása és validálása a klinikus által besorolt 3-as vagy magasabb fokozatú nem hematológiai irAE-ekre olyan szolid tumoros rosszindulatú betegeknél, akik standard ellátás keretében ICI-kezelésben részesülnek, akár monoterápiaként, akár más ICI-vel kombinálva. A DiRECT vizsgálat az irAE kialakulásában mutatkozó különbségekre összpontosít a fekete-fehér betegpopulációban bármilyen típusú rákos megbetegedés esetén.

Mindkét tanulmány longitudinális biomintagyűjtést is tartalmaz, hogy lehetővé tegye a korrelációs tudományt és értékelje a biológiai változásokat az idő múlásával. A valós megfigyeléses kutatások kritikus fontosságúak a jövőbeli randomizált klinikai vizsgálatok alapjainak megteremtésében, amelyek új stratégiákat tesztelnek a súlyos toxicitásokkal szemben érzékeny, társbetegségben szenvedő betegek megfelelő kezelési sémáinak kiválasztására, beleértve az irAE hatásának csökkentését célzó megközelítéseket is. A szerzők kiemelik, hogy fokozott figyelmet kell fordítani az immunrendszerrel összefüggő nemkívánatos események felismerésére és kezelésére a klinikai gyakorlatban.

Forrás: Krishna S. Gunturu and the I-CHECKIT Team. Immune-Related Adverse Events: What Is Their Effect on Efficacy, Patient Quality of Life, and Health Care Burden? ASCO Daily News https://bit.ly/3oAUBF8


Kapcsolódó cikkek